De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Expeditie Moendoes

3 januari 2013

Een team wetenschappers uit allerlei vakgebieden wordt er vanaf de aarde op uit gestuurd. Hun missie: de zoektocht naar een planeet waar mensen kunnen wonen. Tijdens de missie stuit het team op een onbekende planeet, met intelligente bewoners die hun planeet Moendoes noemen. Ontdek het spel Expeditie Moendoes en speel het binnen primair en voortgezet onderwijs!

Expeditie Moendoes is een spel waarbij leerlingen spelenderwijs kennis maken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Het spel laat zien dat het in de wetenschap niet gaat om ‘heel veel weten’, maar juist om nieuwsgierigheid, creativiteit en logisch redeneren. Dat maakt Expeditie Moendoes uitermate geschikt als startpunt voor onderzoekend leren. De oorspronkelijke variant van het spel was bedoeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar Expeditie Moendoes is sinds 2013 ook beschikbaar voor het primair onderwijs (vanaf groep 5).

Wat is Expeditie Moendoes?

Het spel begint met een verhaal over drie wetenschappers die op de planeet Moendoes terechtkomen en daar kennismaken met de bewoners, de Moendianen. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag en proberen zij aan de hand van plaatjes, teksten en andere bronnen allerlei vragen over Moendoes te beantwoorden. Een ontdekkingsreis in de klas dus.

De wetenschappers gaan op onderzoek uit: hoe zit het hier met de zwaartekracht, en met de seizoenen? Zijn de lokale dieren gevaarlijk? Hoe zit de taal van de bewoners in elkaar? En wat betekenen die gele driehoekjes? Expeditie Moendoes is een spannend spel met opdrachtkaartjes, waarin leerlingen een onbekende planeet in kaart brengen. Ze moeten daarvoor informatie verzamelen, gegevens uitwisselen en conclusies publiceren: kortom, te werk gaan als een team wetenschappers.

Het spel is geschikt voor alle vakken. Leerlingen maken in één lesuur op een speelse manier kennis met de essentie van wetenschap.

Ervaringen met Expeditie Moendoes

Moendoes is sinds de lancering in het voorjaar van 2011 voor de middelbare school al ruim 850 keer besteld door docenten, een onvoorstelbaar aantal afgezet tegen de ongeveer 1000 middelbare scholen die Nederland rijk is. Leerlingen en docenten op allerlei niveaus hebben het spel laaiend enthousiast ontvangen en het wordt nog steeds volop gespeeld binnen het middelbaar onderwijs. 

Vanaf 2013 is Expeditie Moendoes ook beschikbaar gekomen voor het Primair Onderwijs. Het spel wordt aangeboden via wetenschapsknooppunten van universiteiten, waar ook workshops en diverse andere activiteiten rondom het spel worden georganiseerd. Expeditie Moendoes kan ook worden besteld via de website van De Praktijk in twee versies voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs, bestel het spel! Ruim 300 scholen hebben dit voorjaar al een exemplaar van Moendoes ontvangen en op expeditie geweest. 

"De kinderen gingen met veel enthousiasme aan het werk, hadden veel plezier in het oplossen van de vragen. Ik denk dat we ruim een uur hebben gespeeld en de aandacht zakte niet weg.
Het materiaal ziet er aantrekkelijk en leuk uit, het spelelement maakt het interessant. Er is zowel sprake van samenwerking als concurrentie.
"

Een docent van een lagere school in Utrecht

Colofon

Expeditie Moendoes Basisonderwijs is een uitgebreide versie van Expeditie Moendoes. Het oorspronkelijke spel en de uitbreiding zijn projecten van De Jonge Akademie en worden mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De uitbreiding, in de vorm van een leerkrachtenhandleiding en een aanvullende kaartenset, werd in 2012 geschreven door De Praktijk, Maarten Kleinhans en De Jonge Akademie. Concept, spelontwerp en teksten Expeditie Moendoes: ©2010 De Praktijk & De Jonge Akademie. Teksten uitbreiding: © 2012 De Praktijk & De Jonge Akademie. Contact: Janneke Visser, .

TafelMoendoes300.jpg

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken