De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Erik Kwakkel E.A. Lowe Lecturer, Oxford

5 november 2012

Eens in de drie jaar wordt in het Oxfordse Corpus Christi College een specialist aangesteld als E.A. Lowe Lecturer in middeleeuwse paleografie. Het betreft drie lezingen in Hilary Term, die worden gegeven binnen een periode van tien dagen. Erik Kwakkel is uitgenodigd om in 2014 de lezingen voor zijn rekening te nemen.

Onder de voorgaande sprekers bevinden zich bekende paleografen en middeleeuwse boekhistorici zoals N. G. Wilson, A. C. de la Mare, Anthony Grafton and Michael Lapidge. Meest recentlijk, in 2011, werden de lezingen uitgesproken door Prof. dr. David Ganz. Het onderwerp was toen “Latin Manuscript Books Prior to the Ninth Century: Ways of Using Codices Latini Antiquiores”. De lezingenreeks heeft belangrijke handboeken voortgebracht, uitgegeven door Oxford University Press.

De lezingen van Kwakkel zijn gericht op de periode 1050-1250 en worden gepresenteerd onder de titel “The Birth of Gothic Script”. Ze laten zien hoe gedurende deze twee eeuwen het Karolingische schrift langzaam plaatsmaakte voor de Gotische wijze van schrijven. De drie lezingen zijn gebaseerd op gedateerde handschriften en gaan in op de schriftontwikkeling binnen verschillende landen, kloosters en “oeuvres” van kopiisten. Kwakkel’s studie van deze belangrijke schriftontwikkeling wordt uitgevoerd binnen zijn Vidi-project “Turning Over a New Leaf: Manuscript Innovation in the Twelfth-Century Renaissance.” De lezingen vinden plaats in Corpus Christi.

Bron: Universiteit Leiden, Humanities

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken