De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

'De glazen patiënt: beelden in de medische praktijk'

21 mei 2010

In de volgende editie van het wetenschapscafé Erasmus Podium in Rotterdam op 31 mei om 19:30 spreekt Wiro Niessen, ambassadeur van De Jonge Akademie, over het gebruik van medische beeldvormende technieken in de praktijk.

Medische beeldvormende technieken, zoals MRI, CT, echo, en nucleaire afbeeldingstechniek en leveren een schat aan informatie op. Over hoe moleculen en cellen werken, maar ook over de functie van organen. Het gebruik van deze technieken in klinische studies en populatie studies geeft veel inzicht in het verloop van ziekteprocessen. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor (vroeg)diagnostiek en het plannen en vervolgen van therapie. Om de rijke informatie uit de beelden optimaal te kunnen benutten moet de analyse worden ondersteund door de computer. Door het automatisch analyseren van duizenden MRI hersenbeelden kunnen bijvoorbeeld technieken worden ontwikkeld voor een vroege diagnose van dementie. Maar ook een betere voorspelling van hart- en vaatziekten door een kwantitatieve analyse van de vaatwand behoort tot de mogelijkheden.

 
Ten slotte spelen beelden ook bij de behandeling een steeds belangrijkere functie. Zo kunnen patiënten met minimale schade worden geopereerd, door tijdens de operatie te navigeren op basis van beelddata, en niet op direct zicht.

DikT, Hoogstraat 110, Rotterdam

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken