De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Bert Weckhuysen ontvangt Netherlands Catalysis and Chemistry Award 2009

2 maart 2009

Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht heeft op het jaarlijkse Katalysecongres de Netherlands Catalysis and Chemistry Award 2009 ontvangen.

Scheikundige Weckhuysen ontving de vijfjaarlijkse prijs, bestaande uit een plaque en een geldbedrag van € 10.000, voor zijn baanbrekend spectroscopisch onderzoek naar de werking van heterogene katalysatoren. Katalysatoren versnellen een chemische reactie zonder zelf opgebruikt te worden. Al decennia lang worden ze in de chemische industrie gebruikt en vinden ze een belangrijke toepassing in de reiniging van uitlaatgassen van auto’s.

Juryrapport

Bert Weckhuysen speelt zowel nationaal als internationaal een leidende rol in het fundamenteel onderzoek aan heterogene katalysatoren. De jury roemt zijn indrukwekkende hoeveelheid publicaties van zeer hoog wetenschappelijk niveau. In het bijzonder worden zijn baanbrekende spectroscopische studies naar de werking van katalysatoren onder industrieel relevante omstandigheden genoemd. Het innovatieve onderzoek van Weckhuysen heeft volgens de jury dan ook geleid tot een beter begrip van verschillende belangrijke chemische processen. Ook bewondert de jury zijn kwaliteiten als inspirerende leider van een grote en succesvolle onderzoeksgroep. Weckhuysen werd unaniem gekozen als winnaar van deze prijs.

Het volledige nieuwsbericht lezen op de website van de Universiteit Utrecht

 

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken