De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Atelier van licht in het Stedelijk

21 november 2012

Tijdens de kerstvakantie presenteert het Stedelijk Museum in samenwerking met Stichting Atelier van Licht een Atelier van Licht in de studio’s van het museum. Een plek waar jonge kinderen (3 t/m 8 jaar) en hun ouders, grootouders of begeleiders met licht kunnen experimenteren, spelen en creëren. Femius Koenderink is één van de initiatiefnemers.

Zowel vanuit kunstzinnig als natuurwetenschappelijk oogpunt kan het publiek de verschillende aspecten van licht onderzoeken. Ook de collectieopstelling van het Stedelijk, met onder meer lichtinstallaties van Dan Flavin, Bruce Nauman en Simone Forti, inspireert om op een nieuwe manier naar licht te kijken.

Het Atelier van Licht biedt in het Stedelijk een inspirerende omgeving, waar kinderen lichtaspecten als reflectie, projectie, fosforescentie, kleurmenging en –splitsing kunnen ontdekken. Er zijn installaties met verschillende lichtbronnen, lichttafels, overheadprojectoren en een fosforescerende wand, waarop de kinderen met licht kunnen tekenen.

Kunst en wetenschap lijken doorgaans gescheiden werelden. Het project Atelier van Licht heeft als doel om deze twee samen te brengen, om zo de creativiteit van jonge kinderen te stimuleren. Prof. Robbert Dijkgraaf, voorzitter van het Comité van Aanbeveling van het Atelier van Licht: “de wereld van begrip en de wereld van verwondering gaan vlekkeloos in elkaar over”.

In het Atelier zijn altijd drie medewerkers aanwezig om bezoekers te begeleiden. Hiervoor zijn ervaren kunstenaars,natuurkundigen en studenten van de Rietveld Academie geselecteerd.

Openingstijden

Het Atelier van Licht is dagelijks geopend. Reserveren is niet nodig. Maandag 24 december is het museum gesloten.

Het Atelier van Licht in het Stedelijk Museum is een uniek pilot project waarin prominente Nederlandse wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en ouders samenwerken aan de realisering van een internationaal onderzoeks- experimenteer- en expertisecentrum over licht vanuit de invalshoeken kunst en wetenschap.

Amsterdam Light Festival

Het Atelier van Licht vindt plaats tegen de achtergrond van het Amsterdam Light Festival (7 december 2012 t/m 20 januari 2013): een route met lichtkunstwerken langs de Amstel en vele lichtprojecten in de stad.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken