Haar publicaties over vrouwengeschiedenis, diplomatie en spionage in de vroegmoderne tijd worden door een groot publiek gelezen en voor haar onderzoek zet ze vernieuwende methodes in.
Read this article in English
Vrouwen met uiteenlopende beroepen – van wasvrouw tot hofdame – waren in zeventiende-eeuws Engeland succesvolle spionnen. Dit beschrijft Nadine Akkerman in haar boek Invisible Agents, de eerste analyse van de rol van vrouwelijke spionnen in de zeventiende eeuw. Haar interdisciplinaire onderzoek concentreert zich op vroegmoderne Engelse letterkunde en (vrouwen)geschiedenis.
Onder andere door het inzetten van CT-scanners voor het lezen van ongeopende zeventiende-eeuwse brieven, werpt ze nieuw licht op de rol van vrouwen, diplomatie en spionage in de vroegmoderne tijd. Daarnaast is ze de belangrijkste deskundige op het gebied van Elizabeth Stuart. Met haar toonaangevende onderzoek en vernieuwende methodes vindt de jury Nadine Akkerman een terechte winnaar van de Dr. Hendrik Muller Prijs 2021 voor sociale en geesteswetenschappen.
Over Nadine Akkerman
Dr. Nadine Akkerman (1978) is universitair hoofddocent Engelse literatuur en werkzaam aan Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) van de Universiteit Leiden. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en deed daar ook haar PhD, die ze cum laude behaalde in 2008.
De wetenschappelijke erkenning van haar werk blijkt onmiskenbaar uit de vele grants en prijzen die ze ontving, onder andere een ERC Consolidator Grant, een NWO Veni en een Ammodo Science Award. Daarnaast heeft ze verschillende internationale fellowships verworven, waaronder een NIAS-fellowship, een fellowship van de Royal Historical Society en recent een fellowship aan het All Souls College te Oxford. Zij toont zich een inspirator voor jonge onderzoekers en is een betrokken lid van De Jonge Akademie.
Haar nieuwe boek Elizabeth Stuart, Queen of Hearts verschijnt op 25 november 2021 bij Oxford University Press.rechte winnaar van de Hendrik Muller Prijs 2021 voor sociale en geesteswetenschappen.
Prijsuitreiking en symposium
De Dr. Hendrik Muller Prijs wordt uitgereikt op dinsdag 14 december 2021 tijdens een door Nadine Akkerman samengesteld symposium Tegendraads in het archief: luisteren naar het fluisteren. U bent hierbij van harte welkom.
De Dr. Hendrik Muller Prijs
Deze tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een in Nederland werkzame onderzoeker die zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen en/of sociale wetenschappen en die niet langer dan vijftien jaar geleden is gepromoveerd.
De Dr. Hendrik Muller Prijs is de opvolger van de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen die door de Akademie werd uitgereikt van 1991 tot 2017. De vernieuwde prijs is in 2019 voor de eerste keer uitgereikt.
De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en een oorkonde. De winnaar kan dit geldbedrag gebruiken voor het (mede)financieren van een onderzoeksproject naar keuze. Het Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds – opgericht en vernoemd naar de Nederlandse zakenman, wetenschapper en diplomaat dr. Hendrik Pieter Nicolaas Muller (1859-1941) – maakt de prijs financieel mogelijk. De KNAW zorgt voor de jurering en de uitreiking van de prijs.
Meer informatie over de Dr. Hendrik Muller Prijs vindt u op www.knaw.nl/hmp en op www.mullerfonds.nl.